Vestfold-Buskerud Dachshundklubb      


Hva er en vaksine?

En vaksine er noe vi bruker for å bygge opp immunsystemet så dyrene klarer å bekjempe sykdommer som både er vanskelige å behandle og som er dødelige.

Det er svært viktig at avlstispa har fulgt vaksineregimet, slik at hun har godt med antistoffer å overføre til valpene. Antistoffene overføres til valpene med råmelken første levedøgn - det er derfor helt nødvendig at valpene får i seg råmelk. 

Det tar tid før hunden har utviklet beskyttelse mot sykdommen man har vaksinert mot. Det er derfor viktig å holde hunden borte fra smitte til den har oppnådd god beskyttelse. Dette tar fra 3-4 dager til 3-4 uker avhengig av hvilken vaksine hunden er vaksinert med.

 

Når skal man starte med vaksinering?

Valpen får vanligvis sin første vaksine når den er 8 uker gammel - før den reiser fra oppdretter. Dette er en vaksine mot Parvovirus.

Neste vaksine blir så gitt når valpen er 12 uker gammel. Denne vaksinen heter DHPPi. DHPPi er en komplett vaksine mot Parvovirus, kennelhoste, smittsom leverbetennelse og valpesyken. Denne vaksinen blir så gjentatt 1 år etter 12 ukers vaksinen.

Etter grunnvaksineringen (12 uker samt 1 år) skal videre vaksinering være 1 gang i året. Hvis hunden din er over 12 uker første gang den blir vaksinert, holder det å revaksinere hunden med 1 års mellomrom. 

Vaksinen DHPPi vaksinerer man med hvert 3 år etter grunnvaksineringen.

De to mellomliggende årene gis vaksinen Pi eller BbPi som beskytter mot kennelhoste. Forskjellen på Pi og BbPi er at Pi er en av kennelhoste komponentene mens BbPi er to. Pi blir satt under huden som alle andre vaksiner, mens BbPi blir ”sprutet” i nesen.

8 uker 12 uker 1 år etter 2 år 3 år 4 år 5 år 6 år
               
      Pi Pi   Pi Pi
Parvo DHPPi DHPPi Eller Eller DHPPi Eller eller
      BbPi BbPi   BbPi BbPi
               
               


Rabiesvaksine:

Hvis du skal ha med dyret ditt til utlandet kreves det at hunden er vaksinert mot rabies. Rabies vaksinen kan gis når hunden er 3 måneder gammel. Det er viktig at du planlegger å gi den minst 21 dager før du skal ut å reise. Revaksinering en gang i året.

Hunden må være ID-merket før vaksinering og ha pass!

Leptospirosevaksine:
Denne er ikke påkrevet av myndighetene men kan anbefales dersom du skal reise med hunden til et område med leptospirose. Rådfør deg med din veterinær. 

Bivirkninger:

Enkelte dyr får bivirkninger av vaksineringen. Mest vanlig er at de kan bli litt slappe samme dag og få en hevelse og begynne å klø der vaksinen ble satt. Hvis det er første gang dyret ditt får vaksinen er det viktig å følge med de første timene etter. Ved intranasal vaksine (BbPi) kan hunden nyse litt etter vaksineringen.